FATCA
CRS

FATCA (The US Foreign Account Tax Compliance Act) reprezinta un set de masuri legislative adoptate de Statele Unite ale Americii (SUA) avand ca scop prevenirea si reducerea evaziunii fiscale generata de activitatea transfrontaliera a rezidentilor americani.

Cadrul legal general este reprezentat de “Regulamentul final” din cadrul Codului Fiscal American, cuprinzand prevederi complexe in tratarea subiectului F.A.T.C.A.

Autoritatile romane au semnat cu autoritatile din Statele Unite ale Americii Acordul Interguvernamental F.A.T.C.A. model 1 cu reciprocitate, ratificat prin Legea nr. 233 din 8 Octombrie 2015 publicata in Monitorul Oficial nr. 808 din 30 Octombrie 2015.

Mai multe detalii referitoare la acest subiect se regasesc pe pagina de internet a Ministerului Finantelor Publice: (www.mfinante.gov.ro/acordfatca.html?pagina=domenii).

Obligatiile institutiilor financiare din afara Statelor Unite ale Americii avand data de aplicare 01.01.2014 sunt urmatoarele:

 • identificarea si obtinerea de informatiii cu privire la clienti si partenerii de afaceri pentru stabilirea categoriei de Clienti SUA raportabili;
 • raportarea anuala a informatiilor detinute despre clientii SUA raportabili.

Categorii de clienti ce se incadreaza in definitia de client SUA in functie de anumiti indicatori (indicii SUA)

Indiciile SUA sunt indicatori care arata ca o persoana fizica sau persoana juridica poate fi considerata drept o Persoana SUA.

Persoane fizice – indicii:

 • Cetatenie SUA sau Rezidenta SUA (aceasta include detinerea unei Carti Verzi ce permite sederea in SUA ca imigrant);
 • Tara nastere/inregistrare este SUA;
 • Adresa de rezidenta/sediu sau adresa postala SUA (inclusiv o casuta postala SUA);
 • Adresa “in-care-of” sau o adresa “hold mail” drept adresa unica;
 • Numar de telefon SUA;
 • Procura, imputernicire, delegatie acordata unei persoane cu adresa din SUA (postala, de domiciliu, de resedinta, casuta postala sau in atentia);
 • Ordine de plata recurente (standing instruction) pentru transferul de fonduri din contul propriu catre un cont din SUA.

Avand una dintre aceste Indicii nu inseamna ca o persoana fizica este o Persoana SUA, ci doar ca este necesara o analiza mai amanuntita.

Lista criteriilor indicate mai sus nu este completa, va rugam sa vizitati www.irs.gov si sa verificati daca va incadrati la statusul de Persoana SUA si/sau rezident SUA in scopuri fiscale.

Persoane juridice – indicii:

 • Tara de inregistrare sau rezidenta este Statele Unite ale Americii;
 • Adresa curenta (postala, de domiciliu, casuta postala sau in atentia) este in SUA.

Avand unul din aceste Indicii nu inseamna ca un cont este detinut de o Entitate SUA, ci doar ca necesita o analiza mai amanuntita.

Pentru mai multe informatii cu privire la incadrarea in categoria persoana SUA si/sau rezident SUA in scopuri fiscale, va recomandam sa vizitati www.irs.gov.

Vista Bank Romania S.A. este ferm angajata in conformarea la prevederile FATCA fiind inregistrata pe site-ul Internal Revenue Service – S.U.A. cu statusul Reporting Model 1 FFI si avand alocat GIIN U7BME3.99999.SL.642.

Incepand cu data de 1 iulie 2014, clientilor Vista Bank Romania S.A. li se solicita completarea si semnarea unei declaratii care va fi utilizata la determinarea statutului FATCA.

In acest sens, intreaga baza de clienti va fi revizuita, pentru a determina statutul FATCA si, acolo unde este necesar, Banca va solicita informatii si documente suplimentare in scopul evaluarii implicatiilor noii legislatii.

Banca este obligata sa identifice si sa raporteze autoritatii fiscale romane (iar mai departe aceasta catre autoritatea fiscala americana - IRS/ catre Autoritatea competenta din jurisdictiile participante) persoanele rezidente in SUA care detin active financiare in Romania ca titulari ai unor conturi specifice deschise la Banca (de exemplu, conturi curente, conturi de depozit, conturi de custodie etc.).

Prin raportarea catre autoritatea fiscala, Banca este obligata sa dezvaluie informatiile definite in Art.2 paragraful 2 din acordul IGA semnat (rezidenta fiscala in SUA).

Clientul isi poate exercita drepturile prevazute de Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), in mod special urmatoarele drepturi: dreptul de acces si informare, dreptul la rectificare, dreptul la stergerea datelor, dreptul la restrictionarea prelucrarii, dreptul la opozitie, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul de a depune o plangere-daca persoana vizata apreciaza ca drepturile sale privind protectia datelor personale au fost incalcate, dreptul persoanei vizate de a se adresa oricand Autoritatii Nationale de Supraveghere pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, dreptul de a nu face obiectul unei decizii bazate exclusiv pe prelucarea automata, dreptul de retragere a consimtamantului - in cazurile in care prelucrarea se face pe baza consimtamintului persoanei vizate; retragerea consimtamantului va avea efecte doar pentru viitor.

Consecintele nerespectarii cerintelor FATCA

FATCA este aplicabila tuturor Institutiilor Financiare din afara SUA. In cazul in care Vista Bank nu ar respecta prevederile FATCA, toate incasarile acesteia si ale clientilor sai avand ca sursa tranzactii efectuate/initiate din SUA, precum dividende si dobanzi platite de corporatiile americane, ar fi supuse unei retineri la sursa de 30%. Prin urmare, Vista Bank, la fel ca si alte banci din Romania, a decis implementarea schimbarilor cerute de FATCA.

Formular conformitate FATCA

CRS (common standard reporting) este un standard global pentru schimbul automat de informatii intre autoritatile fiscale ale tarilor participante, impus de Directiva CE/2014/107/EU si transpusa in legislatia locala prin Codul de Procedura Fiscala. Obiectivul principal este ca fiecare tara care a aderat la acest standard sa aiba o imagine transparenta a activelor financiare detinute de proprii cetateni in strainatate.

Astfel, conform prevederilor Codului de Procedura Fiscala conturile financiare ale clientilor care au rezidenta fiscala intr-un alt stat/si intr-un alt stat decat Romania vor fi raportate catre autoritatea fiscala locala A.N.A.F. care va raporta informatia catre autoritatea fiscala din tara/tarile de rezidenta fiscala a/ale clientului.

Persoanele si entitatile (CRS) ce vor face obiectul raportarii sunt persoanele si entitatile care prezinta oricare dintre indiciile de raportare descrise mai jos:

Persoane fizice CRS – indicii:

 • Adresa de rezidenta (domiciliu/ resedinta) se afla intr-un alt Stat Membru altul decat Romania, conform documentelor prezentate la momentul efectuarii procedurilor de cunoastere a clientelei.
 • Adresa curenta (postala, de domiciliu, de resedinta, casuta postala sau in atentia) se afla intr-un alt Stat Membru altul decat Romania;
 • Unul sau mai multe numere de telefon intr-un alt Stat Membru altul decat Romania si niciun numar de telefon in Romania;
 • Furnizat instructiuni permanente si recurente (de transfer automat) in conturi deschise la banci aflate intr-un alt Stat Membru altul decat Romania.
 • Existenta unui imputernicit o persoana cu adresa intr-un alt Stat Membru, altul decat Romania.
 • Existenta unei mentiuni ”post-restant” sau „in atentia” intr-un alt Stat Membru in cazul in care Titularul de cont nu a furnizat nicio alta adresa la deschiderea unui cont.

Persoane juridice CRS – indicii:

 • Rezidenta intr-un Stat membru altul decat Romania (loc de inregistrare, constituire sau o alta adresa intr-un Stat membru- adresa de corespondenta sau punct de lucru), in masura in care adresa de rezidenta sau de corespondenta a Societatii in calitate de client Vista Bank, se afla intr-un alt stat decat Romania, conform documentelor furnizate la momentul initierii relatiei de afaceri sau a actualizarii relatiei de afaceri conform procedurilor de cunoastere a clientelei.
 • Persoana /persoanele identificate ca beneficiari reali, incadrate in categoria persoane fizice CRS (conform indiciilor pentru persoane fizice), daca persoana juridica este o entitate non financiara pasiva (NFFE Pasiva) adica >50% din venitul brut pe anul anterior este venit pasiv.

Venitul pasiv este partea din venitul brut care este alcatuita, de principiu, din:

 • dividende si plati care se substituie dividendelor (venit echivalent cu dividendul);
 • dobanzi si plati asimilate dobanzilor;
 • chirii si redevente, altele decat chiriile si redeventele derivate din desfasurarea activa a unei afaceri desfasurata, cel putin partial, de angajatii NFFE;
 • anuitati;
 • venit net din contracte de swap;
 • castigul net din tranzactii cu Active Financiare (inclusiv contracte futures, forward, optiun sau tranzactii similare);
 • castigul net din diferente de curs valutar.

Vista Bank va solicita clientilor o autocertificare sub forma unei declaratii, in scopul verificarii si respectiv a confirmarii (daca este cazul) a datelor si a informatiilor detinute in evidentele institutiei financiare si poate solicita documente justificative in vederea sprijinirii informatiilor furnizate prin documentul de autocertificare mentionat anterior. Se vor solicita totodata informatii cu privire la NIF/TIN (numar de identificare fiscal/ Tax identification number).

Facem precizarea ca actiunile intreprinse de catre toate institutiile financiare (inclusiv Vista Bank) cu privire la colectarea, pastrarea, prelucrarea si transmiterea informatiilor de natura fiscala autoritatilor romane competente, cat si potential transmitere a acestora catre terte State Membre ale Uniunii Europene sau catre alte state participante catre entitatile abilitate din cadrul ANAF, sunt efectuate in vederea indeplinirii obligatiilor legale stabilite de catre Legea nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala.

Clientul isi poate exercita drepturile prevazute de Regulamentului (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protectia datelor), in mod special urmatoarele drepturi: dreptul de acces si informare, dreptul la rectificare, dreptul la stergerea datelor, dreptul la restrictionarea prelucrarii, dreptul la opozitie, dreptul la portabilitatea datelor, dreptul de a depune o plangere-daca persoana vizata apreciaza ca drepturile sale privind protectia datelor personale au fost incalcate, dreptul persoanei vizate de a se adresa oricand Autoritatii Nationale de Supraveghere pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, dreptul de a nu face obiectul unei decizii bazate exclusiv pe prelucarea automata, dreptul de retragere a consimtamantului - in cazurile in care prelucrarea se face pe baza consimtamintului persoanei vizate; retragerea consimtamantului va avea efecte doar pentru viitor.

Informatiile continute de acest comunicat reprezinta un rezumat al prevederilor legale privind raportarea automata si nu contin totalitatea prevederilor Codului de Procedura Fiscala relevante pentru acest subiect.

Îmi doresc o casă.
MAI MULTE
Afacerea mea are nevoie de finanțare.
MAI MULTE
Vreau să economisesc.
MAI MULTE
Când un business e activ 24 de ore pe zi. Chiar și în weekend.
Testează noua generație de aplicații online - Vista Internet și Mobile Banking.
Soluții moderne pentru nevoile tale personale și de business.
Mai multe
Asistență Clienți
Agenții noștri dedicați sunt disponibili oricând.
INTRĂ ÎN CONTACT
Deschide un Cont
Deschide-ți contul, și noi îți vom deschide lumea finanțelor.
Cont nou
Credit Ipotecar
O casă pentru familia ta.
CERE O OFERTĂ
Noi, Vista Bank, punem egal între interacțiunea umană și cea profesională. Dialogul tău cu banca înseamnă, de fapt, dialog între oameni. În fiecare zi ne propunem să fim banca importantă din viața ta și a afacerii tale. Să fim mai aproape, mai prompți, mai puternici. Să valorificăm experiența și parteneriatul nostru pentru a construi împreună oportunități viitoare. Cu noi, proiectele tale sunt întotdeauna pe mâini bune.

Pentru că noi facem bankingul uman.

La dispoziția ta,

Vista Bank
#closer #faster #stronger