Înregistrare și utilizare Vista 3D Secure
Soluția Vista 3D Secure
Cadrul legislativ
Ce este SCA?

IMPORTANT: Din 1 ianuarie 2021, se schimbă soluția de autorizare 3D-Secure prin cod SMS la plățile online cu cardurile Vista Bank. Pentru a efectua în continuare plățile online la comercianți, în condiții de strictă siguranță, puteți opta între: (1) instalarea și activarea aplicației mobile Vista 3D Secure, disponibilă gratuit pe AppStore și GooglePlay – variantă pe care v-o recomandăm SAU (2) soluția cu parolă statică și cod unic prin SMS – ce va fi disponibilă din ianuarie.

Vista Bank vă pune la dispoziţie în mod gratuit soluția de autentificare Vista 3D Secure, o aplicație mobilă care vă permite efectuarea de tranzacţii de comerţ electronic în condiţii de strictă securitate și cu un proces de autentificare simplificat, cu ajutorul identificării biometrice (amprentă digitală/recunoaștere facială) sau a altui mod de securizare a telefonului mobil.

Deoarece Vista Bank avea și înainte implementată o soluție 3D-Secure cu corelare dinamică prin mesaj SMS, autentificarea prin aplicația Vista 3D Secure o să vi se pară în mare parte familiară. Pe scurt, aplicația mobilă Vista 3D Secure va înlocui autentificarea anterioară 3D Secure prin SMS pentru clienții care își instalalează aplicația Vista 3D Secure pe un smartphone/tabletă cu Android sau iOS.

Vă rugăm să citiţi cu atenţie documentul Reguli şi condiţii de utilizare a serviciului 3D-Secure Visa

În cele ce urmează, vom descrie pașii pentru instalarea, inregistrarea și utilizarea Vista 3D Secure.

A. Înregistrare în aplicația mobilă Vista 3D Secure

 1. Descărcați gratuit aplicația mobilă Vista 3D Secure din App Store (iOS) sau Google Play Store (Android) pe un smartphone sau tabletă.
 2. Introduceți în aplicația mobilă numărul Dvs. de telefon mobil valid înregistrat la Bancă și ultimele 6 cifre ale numărului de card Vista Bank pe care doriți să îl înrolați în aplicație. Important: asigurați-vă înainte de înregistrare că ați actualizat la Vista Bank datele Dumneavoastră personale, inclusiv numărul telefonului mobil înregistrat la Bancă.
 3. Permiteți primirea de notificări din partea aplicației: în timpul unei tranzacții e-commerce, veți primi prin intermediul aplicației Vista 3D Secure o notificare “Push” pentru a vă informa cu privire la necesitatea confirmării plății.
 4. Veți primi pe telefonul mobil un cod unic SMS generat automat. Introduceți acest cod SMS în aplicația mobilă, în câmpul “Codul SMS”.
 5. Înregistrarea este finalizată! Pașii de mai sus se efectuează o singură dată, la înregistrarea în aplicație.

Notă: În cazul în care dețineți mai mult de un card la Vista Bank, toate celelalte carduri ale Dumneavoastră vor fi înrolate automat în aplicație după finalizarea înregistrării conform pașilor de mai sus.

Aplicația vă oferă posibilitatea de a autoriza plățile online efectuate cu cardul/cardurile înrolat(e), precum și de a vizualiza Istoricul ultimelor tranzacții și statusul acestora (acceptat, anulat, în așteptare, expirat).

B. Utilizarea Vista 3D Secure la plata online cu cardul

 1. Accesaţi site-ul de unde doriţi să achiziţionaţi bunuri sau servicii, puneți produsele în coş si alegeți plata online cu cardul. Asigurați-vă că pe site-ul comerciantului apare logo-ul “Visa Secure” sau „Verified by Visa”.
 2. Ȋn pagina de plată introduceți datele solicitate de comerciant: număr de card, numele de pe card, cod CVV2, data de expirare.
 3. Veți primi prin intermediul aplicației o notificare de tip “Push”. Important : Tranzacţia nu se poate efectua fără un număr de telefon mobil valid înregistrat la Bancă. Asigurați-vă că datele Dumneavostră personale sunt actualizate la Vista Bank, inclusiv numărul telefonului mobil. De asemenea, este necesar să fiți conectat la Internet de pe smartphone/tabletă când utilizați aplicația.
 4. Apăsați pe notificarea primită și veți fi redirecționat către aplicația mobilă Vista 3D Secure.
 5. Datorită protocolului de corelare dinamică (măsură de securitate prin care sunteți informat pe un al doilea canal de comunicație cu privire la detaliile plății), detaliile tranzacției Dumneavoastră vor fi afișate pe ecran: numele comerciantului (beneficiarul plății) și suma de plată. Totodată, veți avea opțiunile de “Anulează” și “Confirmă” tranzacția. Notă: Din motive de securitate, numărul cardului va apărea pe ecranul aplicației Vista 3D Secure numai cu ultimele patru cifre.
 6. Verificaţi cu atenție suma şi numele comerciantului:
  • Dacă alegeți “Confirmă”, vi se va cere autorizarea tranzacției prin autentificare cu ajutorul amprentei digitale/recunoașterii faciale sau, dacă dispozitivul nu dispune de autentificare biometrică, prin introducerea codului de securizare al telefonului mobil. După autentificare, veți fi redirecționat către un alt ecran al aplicației mobile, în care vi se confirmă acceptarea tranzacției. Finalizarea tranzacţiei trebuie confirmată de către site-ul comerciantului, verificați Pagina de autentificare a comerciantului.
  • Dacă datele tranzacției sunt incorecte, apăsați “Anulează”, iar tranzacția este anulată automat.

C. Alte facilități oferite de aplicația Vista 3D Secure

 • Vizualizarea tranzacțiilor în așteptare – maxim 5 minute după inițierea tranzacției.
 • Vizualizarea cardurilor de credit și debit deținute la Vista Bank
 • Configurare Limbă – Româna, Franceză, Engleză
 • Date de Contact ale Băncii
 • Setări aplicație Vista 3D Secure

De acum, plățile Dumneavoastră online cu cardul sunt mai simplu de realizat și mai sigure! Vista Bank aduce schimbări în privința plăților online cu cardul pentru a vă proteja mai bine prin creșterea siguranței tranzacțiilor și pentru a respecta noul cadru legislativ în domeniu. În plus, beneficiați de fluidizarea procesului de autentificare prin utilizarea metodelor biometrice (amprentă digitală, recunoaștere facială).

Pentru Dumneavoastră, acest lucru înseamnă că la efectuarea de plăți online cu cardul Vista Bank pe teritoriul Spațiului Economic European (plata la comercianți online) este necesar să utilizați noua soluție de autentificare Vista 3D Secure, ce respectă standardul de Autentificare Strictă a Clientului (SCA). Mai multe informații despre SCA și conformitatea aplicației Vista 3D Secure sunt disponibile aici.

Pentru a adopta noua soluție, aveți la dispoziție o perioadă de acomodare, până la finalul anului 2020, în care plățile vor putea fi efectuate și în sistemul 3D Secure anterior. Având în vedere avantajele în ceea ce privește siguranța plăților, recomandarea noastră este să adoptați cât mai rapid noua soluție Vista 3D Secure și să beneficiați imediat de nivelul ridicat de securitate oferit de standardul SCA.

Care este noul cadru legislativ care impune Autentificarea Strictă a Clientului?

Schimbările aduse in domeniul plăților online au un scop mai larg și urmăresc protejarea consumatorilor, reducerea fraudelor și securizarea mai strictă a acestor tranzacții. Cele două reglementări sunt:

 • Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată şi pentru modificarea unor acte normative;
 • Regulamentul delegat (UE) 2018/389 al Comisiei din 27 noiembrie 2017 de completare a Directivei (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare.

Noile reglementări impun, printre altele, și utilizarea Autentificării Stricte a Clientului (SCA) la efectuarea tranzacțiilor online.

Ce este Autentificarea Strictă a Clientului (SCA)?

Autentificarea Strictă a Clientului (SCA) în cazul plăților online cu cardul (plata la comercianți online/plata e-commerce) înseamnă că identitatea titularilor de card trebuie să fie verificată mai strict pe teritoriul Spațiului Economic European, folosind două din cele trei metode de autentificare prezentate mai jos:

 • Metode de autentificare bazate pe cunoștinte (ceva ce numai clientul cunoaște): de exemplu, parolă sau PIN
 • Metode de autentificare bazate pe posesie (ceva ce numai clientul are): de exemplu, dispozitiv mobil (smartphone, tableta) sau alt dispozitiv fizic de autentificare
 • Metode de autentificare bazate pe inerență (ceva ce clientul este): de exemplu, amprentă digitală sau recunoaștere facială (autentificare biometrica).

Vista 3D Secure raspunde noilor cerinte, fiind o aplicație mobilă conformă SCA, certificată de VISA International pentru protocolul VISA Secure și care utilizează:

 • doi factori de autentificare , primul bazat pe posesie (aplicația instalată pe un device mobil identificat ca fiind în posesia clientului în etapa de înrolare, în baza numărului de telefon înregistrat la bancă și a ultimelor 6 cifre ale cardului, aplicație ce generează automat un cod unic OTP (one time passcode) pentru autorizarea fiecărei tranzacții), iar cel de al doilea bazat pe inerență (confirmarea tranzacției prin amprentă digitală/recunoaștere facială) sau pe cunoștințe (cod securizare telefon mobil).
 • protocolul de corelare dinamică, o măsură de securitate prin care dumneavoastră sunteți informat pe un al doilea canal de comunicație (în aplicația Vista3D Secure instalată pe smartphone/tabletă) cu privire la detaliile plății (numele comerciantului și suma de plată) în faza de confirmare a plații (pentru a vă permite să decideți dacă autorizați sau nu respectiva plată online cu cardul).

Notă: Banca nu prelucrează datele biometrice (amprentă, recunoaștere facială). Această verificare, parte a SCA, se efectuează strict la nivelul dispozitivului mobil al utilizatorului (smartphone, tabletă), banca neavând acces la aceste date.

Tranzacții în afara ariei de acoperire SCA (excepții de la aplicarea SCA):

 • Tranzacții cu comercianți virtuali din afara Spațiului Economic European;
 • Plăți inițiate periodic de comercianți către contul de card, în baza unui acord de debitare exprimat anterior de către deținătorul de card (de exemplu, abonamente).

Am nevoie de un cont curent.
MAI MULTE
Îmi doresc o casă.
MAI MULTE
Afacerea mea are nevoie de finanțare.
MAI MULTE
Vreau să economisesc.
MAI MULTE
Când un business e activ 24 de ore pe zi. Chiar și în weekend.
Testează noua generație de aplicații online - Vista Internet și Mobile Banking.
Soluții moderne pentru nevoile tale personale și de business.
Mai multe
Asistență Clienți
Agenții noștri dedicați sunt disponibili oricând.
INTRĂ ÎN CONTACT
Deschide un Cont
Deschide-ți contul, și noi îți vom deschide lumea finanțelor.
Cont nou
Credit Ipotecar
O casă pentru familia ta.
CERE O OFERTĂ
Noi, Vista Bank, punem egal între interacțiunea umană și cea profesională. Dialogul tău cu banca înseamnă, de fapt, dialog între oameni. În fiecare zi ne propunem să fim banca importantă din viața ta și a afacerii tale. Să fim mai aproape, mai prompți, mai puternici. Să valorificăm experiența și parteneriatul nostru pentru a construi împreună oportunități viitoare. Cu noi, proiectele tale sunt întotdeauna pe mâini bune.

Pentru că noi facem bankingul uman.

La dispoziția ta,

Vista Bank
#closer #faster #stronger